cine sunt gospodarii noștri?

kik a gazdáink?

< Vissza

Gyula Lehel

Érmihályfalva - Méhész

Gyula Lehel practică apicultura de douăzeci de ani și spune despre sine că vinde în principal miere produsă în zona orașului Valea lui Mihai, aflat în inima regiunii Valea Ierului, fără a deplasa albinele din această zonă.„Noi nu ne deplasăm cu albinele, nu facem pastoral.” În fiecare primăvară, sezonul începe cu mierea de rapiță, urmată de mierea de salcâm, iar mai târziu apar mierea de floarea-soarelui, de un galben intens, și o cantitate mai mică de miere polifloră închisă la culoare, provenită din fânețele naturale.

„Avem de câțiva ani un stand frumos pentru prezentarea produselor noastre – mergeam cu el la târguri, dar în ultima perioadă ne concentrăm pe vânzarea locală. Produsele noastre includ și lumânări din ceară de albine, unguente și alte articole apicole – încercăm să acoperim tot ceea ce ține de apicultură.”

În prezent, deține 60 de familii de albine, deși în trecut a avut chiar 180. Din păcate, spune că piața apicolă s-a prăbușit atât în România, cât și în Ungaria, motiv pentru care a fost nevoit să reducă efectivul. „Dacă situația se îmbunătățește, intenționez să extind din nou stupina.”

În ceea ce privește comercializarea, are o bază stabilă de clienți și preferă să vândă numai în borcane, nu în ambalaje mari. Una dintre specialitățile sale este mierea cu semințe de dovleac, disponibilă și sub formă de pastă cremoasă, unde semințele sunt măcinate și amestecate cu miere. „Este foarte eficientă pentru sportivi, mai ales dacă este consumată cu o jumătate de oră înainte de activitate.”

La finalul vizitei noastre, Gyula Lehel ne-a prezentat procesul de extracție a mierii, explicând cum ajunge produsul final în borcane. A dezvăluit și cum a intrat în lumea apiculturii: „Pe vremea când eram director al căminului cultural, am cunoscut un apicultor cu experiență la o expoziție foto – de acolo a pornit totul.”

Contact:

Tel.:+40 745 961 106

Húsz éve foglalkozik méhészettel Gyula Lehel, aki magáról elmondja, elsősorban olyan mézeket árusítanak, amit az érmelléki kisváros környékén tudnak megtermelni, mint mondja: mi nem vándorlunk a méheinkkel, a kaptárakkal. Kezdik az évet minden tavasszal a repcemézzel, aztán az akácmézzel, vannak később a szép sárga napraforgómézek, s készül mindig egy kisebb mennyiségű sötétebb színű, vegyes kaszálóméz.

„Néhány éve van egy szép standunk is a termékek bemutatására, korábban vásárokra is jártunk vele, újabban már csak itt helyben tartjuk. Készítünk viaszból gyertyákat, kenőcsöket, próbálunk lefedni minden területet, ami a méhészettel összefüggő.

Jelenleg hatvan család méhem van, régebben volt 180 is, de sajnos annyira leépült a méhészet, a piac Romániában is, Magyarországon is, hogy az állományt kénytelen voltam lecsökkenteni. Ha a helyzet később esetleg kedvezően alakul, akkor majd újra felszaporítom az állományt.

Ami a forgalmazást illeti, ki van alakulva a stabil vevőköröm, igyekszem csak üvegekben eladni a terméket, nem nagy kiszerelésben. Különlegességünk a tökmagos méz, ami olyan formában is elérhető, amikor a tökmag le van darálva s mézzel krémesítve. Sportolók számára nagyon hatásos fél órával a sportesemény előtt.”

Látogatásunk végén Gyula Lehel még megmutatja a mézpergetés folyamatát, azt, hogyan kerül a méz az üvegekbe, végül azt is elárulja, hogy a méhészettel úgy került kapcsolatba, hogy egykor még a művelődési ház vezetőjeként egy fotókiállításon megismerkedett egy tapasztalt helybeli méhésszel.

Elérhetőség:

Tel.:+40 745 961 106