De douăzeci de ani, familia Nyéki Gabriella din Cheșereu se ocupă în mod profesional de cultivarea legumelor. I-am găsit chiar în mijlocul muncii, săpând cartofi și culegând ardei. Primăvara începe pentru ei, ca de obicei, cu plantarea cepei verzi și cultivarea ridichilor roșii, urmate de fasole verde, pepene galben, apoi morcovi și rădăcină de pătrunjel.
Despre anul trecut, Gabriella Nyéki spune, la fel ca mulți alți fermieri, că seceta a îngreunat serios activitatea – au fost nevoiți să irige frecvent culturile. Totuși, nu aceasta este principala problemă, ci dificultățile în vânzare. Ei își duc produsele la piața en-gros din Oradea, însă ceea ce altădată vindeau într-o singură zi, acum uneori nu reușesc nici într-o săptămână. Iar legumele nu așteaptă, la fel ca și trenul.
Din păcate, o mare parte dintre cumpărători aleg să își procure legumele din marile lanțuri de magazine, iar cu prețurile practicate acolo, micii fermieri bihoreni nu pot concura. Totuși, partenerul ei, Lajos, originar din Szeged, are un principiu clar: „Ce nu mâncăm noi, nici nu vindem.” Prin aceasta face referire la faptul că nu folosesc pesticide, iar în loc de îngrășăminte chimice, optează în primul rând pentru gunoi de grajd. Cred cu tărie că este mai bine să recoltezi mai puțin, dar sănătos, decât să pui în pericol sănătatea oamenilor.
Gabriella povestește cu mândrie că recent, cartofii cultivați de ei au fost analizați în piață, iar rezultatele au fost excelente.
Contact:
Tel.:+40 746 805 226