cine sunt gospodarii noștri?

kik a gazdáink?

< Vissza

Nyéki Gabriella

Érkeserű - Kertész

De douăzeci de ani, familia Nyéki Gabriella din Cheșereu se ocupă în mod profesional de cultivarea legumelor. I-am găsit chiar în mijlocul muncii, săpând cartofi și culegând ardei. Primăvara începe pentru ei, ca de obicei, cu plantarea cepei verzi și cultivarea ridichilor roșii, urmate de fasole verde, pepene galben, apoi morcovi și rădăcină de pătrunjel.

Despre anul trecut, Gabriella Nyéki spune, la fel ca mulți alți fermieri, că seceta a îngreunat serios activitatea – au fost nevoiți să irige frecvent culturile. Totuși, nu aceasta este principala problemă, ci dificultățile în vânzare. Ei își duc produsele la piața en-gros din Oradea, însă ceea ce altădată vindeau într-o singură zi, acum uneori nu reușesc nici într-o săptămână. Iar legumele nu așteaptă, la fel ca și trenul.

Din păcate, o mare parte dintre cumpărători aleg să își procure legumele din marile lanțuri de magazine, iar cu prețurile practicate acolo, micii fermieri bihoreni nu pot concura. Totuși, partenerul ei, Lajos, originar din Szeged, are un principiu clar: „Ce nu mâncăm noi, nici nu vindem.” Prin aceasta face referire la faptul că nu folosesc pesticide, iar în loc de îngrășăminte chimice, optează în primul rând pentru gunoi de grajd. Cred cu tărie că este mai bine să recoltezi mai puțin, dar sănătos, decât să pui în pericol sănătatea oamenilor.

Gabriella povestește cu mândrie că recent, cartofii cultivați de ei au fost analizați în piață, iar rezultatele au fost excelente.

Contact:

Tel.:+40 746 805 226

Húsz éve foglalkoznak hivatásszerűen zöldségtermesztéssel Érkeserűben Nyéki Gabrielláék, akiket éppen krumpliásás, paprikaszedés közben kerestünk fel.  A tavasz számukra is a szokásos kultúrák termesztésével kezdődik: zöldhagymát ültetnek, piros retket termesztenek, aztán később jön a zöldbab, a sárgadinnye, majd a répa és a petrezselyem gyökér.

Az elmúlt esztendőről sokakkal együtt azt mondja Nyéki Gabriella is, hogy a csapadékhiány miatt nagyon nehéz volt, sokat kellett öntözni a veteményeket. Mégsem erre panaszkodik leginkább, hanem az értékesítési lehetőségekre. Ők a nagyváradi nagybani piacra viszik az áruikat, de amit máskor egy nap alatt el tudtak adni, azt most olykor még egy hét alatt sem tudják. Márpedig a zöldség nem vár, ahogy a vonat sem.

Sajnos a vásárlók jelentős része a nagyáruházakban vásárol zöldségféléket is, s az ottani árakkal nehéz a bihari gazdáknak versenyezniük. Márpedig a párja, Lajos, aki szegedi származású, azt szokta mondani: „Amit mi nem eszünk meg, azt nem is adjuk el.” Arra utal ezzel, hogy nem használnak vegyszereket, s műtrágya helyett is elsősorban szerves trágyákat használnak. Inkább teremjen kisebb, kevesebb, de ne mérgezzünk meg senkit, – vallják. Büszkén meséli Gabriella, hogy nemrég a piacon bevizsgálták az általuk termesztett krumplit, s nagyon jó értékek jöttek ki.

Elérhetőség:

Tel.:+40 746 805 226